vegi idézetek 1. - ókor

"Hanem nagy vétke ez az emberi nemnek, hogy kiontva az életet, elfogyasztják a nemes tagokat (...)Nem hagytok föl a gyászos hangú gyilkolással? Nem látjátok, hogy az értelemmel nem törődve egymást zabáljátok? (...) Jaj, hogy nem emésztett előbb el a gyászos nap, mint hogy ajkammal rákaptam a szörnyű dögevésre." - Empedoklész: Katharmoi (Tisztulások) Parmenidész, Empedoklész töredékek

Empedoklész

"Ó, embertársaim, ne szennyezzétek be testeteket bűnös étkekkel! Van kukoricánk, a fák ágai roskadoznak az almák súlya alatt, a lugasokban duzzadnak a szőlőfürtök. Ott vannak az édes gyógynövények, és azok a zöldségek, melyek tűzön megfőnek és megpuhulnak, de tejben és kakukkfű illatú mézben sem szenvedtek hiányt. A Föld bőségesen ellát bennünket ártatlan ételekkel, olyan lakomákat biztosít nekünk, amelyekhez nem tapad vérontás, vagy mészárlás. Csak a fenevadak csillapítják éhüket hússal, s még az állatok közül sem mind, mert a lovak, a marhák és a birkák fűvel táplálkoznak."

Pithagorasz

"A lélek minden élőlényben ugyanolyan, jóllehet a test különböző."

"A természet a gyógyítója minden betegségnek."

Hippokratész

"Nem lehet hús-eledelhez jutni anélkül, hogy az állatokban kárt ne okozzunk; és az állatoknak megölése elzárja előlünk a boldogság útját. Tartózkodjál tehát a húsevéstől!"

Mani (manicheizmus)

"Ha valaki az egészséget keresi, kérdezd meg, hajalndó lesz-e a betegség okait kerülni."

Szókratész

"... ételnek árpából darát, búzából lisztet őrölnek, s azt megfőzik, ezt megdagasztják, aztán a pompás kalácsot és kenyeret sorba kirakják gyékényre vagy tiszta falevelekre, s gyermekeikkel együtt, a földre szórt tiszafa- és mirtuszlombokra heveredve, vígan lakmároznak (...) Szókratész: ... Elfelejtettem, hogy kenyérhez való is kell nekik, éspedig: só, olajbogyó és túró, továbbá hagyma, zöldség, hogy valami paraszti főzeléket főzhessenek maguknak. Utóételt is tálalunk fel neki, éspedig: fügét, borsót és babot, továbbá mirtuszbogyót és gesztenyét sütnek majd tüzön..."
PLATÓN: Az Állam

"Szókratész a vegetáriánus étrend mellett emelte fel a szavát, mert ez az állam mezőgazdasági forrásainak a legokosabb felhasználását teszi lehetővé. Figyelmeztet arra is, hogy ha az emberek állatokat kezdenének enni, akkor több legelőre lenne szükség és ez elkerülhetetlenül háborúhoz vezet."

Platón

"Valóban azt kérdezed, mi oka volt Pithagorasznak arra, hogy nem fogyasztott húst? Én részemről azon csodálkozom, hogy milyen véletlen folytán, és milyen elmeállapotban érinthette szájához az első ember az alvadt vért, és vehette ajkaihoz egy halott teremtmény húsát, és hogyan rakhatott az asztalra halott, áporodott testeket, és hogy merészelte élelemnek és táplálónak nevezni azt, ami kis idővel azelőtt még bőgött, kiáltozott, mozgott és élt. Hogyan képes egy személy kibírni azt a látványt, mikor torkokat metszenek el, bőrt nyúznak le és végtagokat tépnek ki a testből? Hogyan képes orra a bűzt elviselni? Hogyan nem undorodott meg attól a szennyeződéstől, ami salakkal való érintkezés, és az ebből a sebekből származó nedvek és váladékok magába szívása eredményezett? Minden bizonnyal nem oroszlánokat és farkasokat eszünk meg önvédelem céljából, hanem éppen ellenkezőleg, ezekkel nem törődünk, viszont az ártalmatlan és szelíd állatokat lemészároljuk, akiknek nincs fullánkjuk, vagy veszedelmes fogsoruk, amivel bánthatnának minket. Egy kevés hús kedvéért megfosztjuk őket a naptól, a fénytől és életüktől, melyhez joguk van, születésüknél és létüknél fogva."

"Ha kijelentitek, hogy természeteteknél fogva erre az étrendre vagytok alkalmasak, akkor először is gyilkoljátok meg azt, amit meg akartok enni. Azonban ezt csak saját kezeitekkel tegyétek, bárd, bunkósbot, vagy bármilyen fejsze segítsége nélkül."

Plutarchosz

"Nem lehet jogunk azokra az állatokra, melyek a szárazföldön élnek, ugyanazzal táplálkoznak, ugyanazt a levegőt szívják, ugyanazt a vizet isszák, mint mi, kétségbeesett kiáltozásaik kínosan hatnak ránk, mikor leöljük őket úgy, hogy szégyenkeznünk kell cselekedetünk miatt."
Lev Tolsztoj: Mindennapra (Március)

"Ímé néktek adok minden maghozó füvet, az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül."

Mózes 1.29 (Biblia)